سیستم سقف وافل، پس از چندین سال تحقیق و بررسی نیاز های صنعت ساختمان کشور و بررسی سقف‌­های متعارف سنتی و با در نظر گرفتن مفاد آیین نامه‌­های ساختمان، پا به عرصه ساخت و ساز کشور گذاشته است.

در واقع این نوع سقف، به‌روزآوری روش‌های متداول در حال اجرا با قالب هایی به همین نام است که بدون برهم زدن ابزار و روش‌های موجود و تحمیل هزینه های سنگین با اصلاح الگوی مصرف مصالح و روش اجرا از دفن مصالح گران مانند تیرآهن، میلگرد، بتن، سفال، پلی استایرن(فوم) و پرت مصالح و منابع ملی جلوگیری میکند.

امروزه بر خلاف گذشته نه چندان دور، تنوع سیستم‌های سازه‌ای و سقف ها زیاد شده است و جهت انتخاب بهترین گزینه‌ی سقف باید پارامترهای مختلفی از جمله کیفیت، سرعت، نوع اسکلت، قیمت و … را مورد بررسی قرار داد و بهترین گزینه را برای اجرای سقف سازه‌هایی انتخاب کرد. سیستم سقف حدود ۷۵درصد ساخت و سازهای کشور، دال یک طرفه از نوع تیرچه بلوک یا تیرچه پلاستوفوم است. این روش منسوخ شده در جهان متاسفانه علیرغم ضعف های فراوان همچنان در ایران رواج دارد.

سقف وافل جایگزین مناسبی برای روش‌های معمول ساخت و ساز در ایران

از خصوصیات مهم سقف وافل می توان به موارد ذیل اشاره کرد: صنعتی سازی اجرای سقف‌های بتنی، کاهش وزن و هزینه، حفظ محیط زیست، افزایش ایمنی و مقاومت در برابر زلزله و آتش سوزی، کاهش مصرف سوخت و مواد اولیه، افزایش عمر سازه ها، کنترل کیفیت اجرا، افزایش سرعت، حذف مرحله ساخت، تولید و حمل هر نوع تیرچه و بلوک.

مشخصات کلی قالب وافل و روش اجرا

قالب سقف وافل به عنوان یک قالب غیرماندگار سقف محسوب می شود. یعنی پس از بتن ریزی سقف، از بتن جدا شده و امکان استفاده مجدد از قالب در سقف های بعدی یا پروژه های بعدی را دارا است و پس از اتمام عمر مفید آن قابل بازیافت است. با این خصوصیت، تمامی بلوک های سقفی را می توان از ساختمان حذف کرد و این علاوه بر حفظ منابع ملی؛ به استحکام، سبک سازی، کاهش هزینه و ایمنی بیشتر ساختمان در زمان وقوع زلزله و آتش سوزی کمک خواهد کرد. با توجه به شکل قالب تمامی تیرچه های پیش ساخته به همراه مشکلات نصب آنها در سقف حذف خواهد شد و به دلیل اجرای تیرچه درجا، از نظر فنی بسیار بهتر و راحت تر اجرا می شود. همچنین به دلیل استحکام قالب هنگام اجرای سقف، نیروهای اجرایی به راحتی می توانند بر روی قالب تردد داشته باشند بدون آنکه نگران شکستن قالب یا در رفتن آن از محل باشند و این به امنیت جان کارگران کمک زیادی خواهد کرد.

از خصوصیات دیگر این نوع سقف اجرای آسان آن توسط نیروهای اجرایی است. با توجه به عمده ی ساخت و ساز کشور، برای زیر سازی سقف می توان از وسایل معمول اجرای سقف مثل چهار تراش، قوطی فلزی، لوله داربست و جک های معمول سقف استفاده کرد. اجرای این سقف بسیار مشابه سقف تیرچه بلوک بوده و نیاز به نیروهای تخصصی با آموزش های ویژه ندارد.

جزییات سقف وافل

جنس قالب

قالب سقف از جنس پلاستیک کامپوزیت تهیه شده که بسیار سبک است و سطح صیقلی آن باعث می شود نمای بتن به صورت اکسپوز (نمایان) مورد استفاده قرارگیرد.

روش‌های زیرسازی سقف

زیر سازی این نوع سقف تقریبا شبیه سقف های تیرچه بلوک بوده و می تواند با لوازم معمول موجود در کارگاه‌های ساختمانی از قبیل چوب و چهار تراش، قوطی فلزی، لوله داربست و لوازم مشابه دیگر استفاده شود.

اجرای درجای تیرچه

به دلیل طراحی خاص قالب، تیرچه به صورت درجا اجرا می شود. با این روش تمامی مشکلات ساخت تیرچه و حمل آن نیز حذف میشود. با توجه به عدم محدودیت در طراحی تیرچه، با این روش می توان تیرچه های دوبل را حذف کرد که این امر سبب می‌شود وزن سقف تا ۷۰کیلوگرم بر متر مربع کاهش یابد.

درصورت نیاز به افزایش جان تیرچه به هر مقدار (مثلا ۱۲سانتی متر) در سقف وافل میتوان اعمال کرد که این امر به سبک سازی سازه کمک زیادی خواهد کرد.

از محاسن دیگر اجرای تیرچه درجا، عدم نیاز به جابجایی خاموت در تیرهای اصلی هنگام بستن آرماتور تیرچه است. در اجرای تیرچه درجا، پیوستگی بتن و صلبیت سقف به خوبی رعایت می شود که این امر موجب کاهش لرزش سقف در زمان بهره برداری می شود. همچنین می توان نظارت و کنترل دقیق بر سایز آرماتور و آرایش آن را تا زمان قبل از بتن ریزی انجام داد.

چیدمان قالب

سقف وافل در انواع اسکلت های بتنی و فلزی قابل استفاده است، همچنین می توان با تغییر نحوه مونتاژ قالب، سقف را به صورت دال یک یا دوطرفه اجرا کرد. نکته ایی که لازم است عنوان شود این است که قالب ها با توجه به دهانه های مختلف یک بار به وسیله پیچ و مهره تا سایز مورد نظر مونتاژ می شودو در انتهای قالب، قطعه ایی به صورت درپوش بسته می شود و در زمان جدا سازی قالب یا حمل آن دیگر نیاز به باز کردن پیچ و مهره ها نیست و در ادامه کار قالب به صورت یک پارچه در طول های مختلف قابل حمل است.

در این روش جان تیرچه ها و تای بیم (شناژ مخفی) ها به صورت دقیق اجرا می شود و دیگر نگرانی از کنترل جان در این سقف وجود ندارد. همچنین به دلیل استحکام قالب، عبور و مرور بر روی آن به آسانی انجام میگیرد. این قالب جهت جداسازی نیاز به چرب کردن ندارد و به دلیل جنس آن می توان تا زمان باز کردن قالب از عمل آوری بتن اطمینان حاصل کرد.

امکان عبور تاسیسات از داخل سقف

با توجه به شکل سقف (دال موجَوَّف) میتوان از فضای موجود در زیر سقف با رعایت مباحث آیین نامه ای، محل هایی برای عبور تاسیسات در نظر گرفت. عبور تاسیسات از داخل یا زیر سقف باعث سبک شدن وزن کف سازی و در نتیجه بار مرده خواهد شد، همچنین می توان به افزایش ارتفاع مفید سقف و نیز تعمیرات راحت تاسیسات در زمان بهره برداری اشاره کرد.

نمای زیر سقف

نمای زیر سقف کاملا اکسپوز است و می توان از این نما در سقف پارکینگ ها و مشاعات، بدون نیاز به نازک کاری بهره برداری کرد. همچنین با توجه به خطرات استفاده از بلوک های پلی استایرن به خصوص در سقف پارکینگ‌ها، مدارس و اماکن عمومی و … سقف «گرین وافل» هم از نظر کیفیت اجرا و هم از نظر هزینه کمتر، یکی از بهترین جایگزین ها خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید